Lelkinapok

az iskolától távol

(ha szeretnéd megnézni az 2. napot...)

Alsó tagozat

--> Az anyag letölthető pdf változata

Kedves Szülő vagy Kedves Felnőtt Segítő!

A kisebbek lelkinapjához szükség van az Ön segítségére is!Kérem, ha kicsi a gyermeke, olvassa el neki a feladatot, segítse kezelni a technikát, illetve amikor odaérnek, beszélgessen el a gyermekkel a felmerülő kérdésekről! Köszönöm segítségét!

Kezdjük ezzel: https://soundcloud.com/tornay-gabor/varj-es-ne-felj-b-i-2

1. Elsőként nézd meg ezt a filmet Szent Ferencről:

Kisfilm Szent Ferencről

2. Szent Ferenc nagyon szerette az állatokat, ezt a filmben is több helyen láthattad. Fel tudod idézni, hogy hol? Emlékszel a kutyára, akihez lehajolt és a kutyatestvér rögtön engedelmeskedett neki? Máris szelíd volt és nem bántotta a gyerekeket! Aztán a templomépítés! Hogy segítettek az állatok felépíteni a romos templomot! Ferenc minden teremtménnyel nagyon barátságos volt!

3. Kérlek, rajzold le egy papír közepére Szent Ferencet! Úgy rajzold le, hogy még jócskán férjen köré sok-sok dolog. Az állatok iránti szeretete miatt rajzolj mellé minél többféle állatot és növényt. Ne feledkezz meg a Napról és a felhőkről sem, de a háttérben még a hold és csillagok is ott lehetnek valahol távol a messzeségben egy elmúlt éjszaka emlékeként.

A rajzolás közben hallgathatod ezt az éneket: Benedicimus Te (kattints rá!) Végezz nagyon szép és alapos munkát, legalább 30 percet foglalkozz a rajzzal!

Most tarts egy kis szünetet, ha tudsz levegőzz a kertben 20 percet, egyél, igyál és utána folytasd!

4. Szent Ferenc ünnepén tartjuk az állatok világnapját és számos alkalommal, amikor bolygónkról, a Földről megemlékezünk, akkor Szent Ferencet hívjuk segítségül. Ferenc nagyon-nagyon szeretett minden teremtményt!

Most szeretnénk pár dolgot megtanulni, amivel vigyázhatunk a Világunkra:

- Takarékoskodunk a vízzel!
Találj ki pár dolgot, hogy hogyan lehet takarékoskodni a vízzel és ezt kicsi képként rajzold le Ferenc mellé a papírodra!

- Takarékoskodunk az árammal!
Ma már nagyon takarékos lámpák vannak, de ha feleslegesen égnek, akkor az pazarlás. Ugyanígy, ha feleslegesen hagyunk bekapcsolva valamit, ami árammal működik. Sok kicsi sokra megy! – szokták mondani. Rajzolj egy vagy több kis képet Ferenc mellé, ami arról szól, hogy hogyan takarékoskodhatunk az árammal!

- Szétválogatjuk a szemetet!
Ha mindent egy vödörbe teszünk, akkor nagyon sok vegyes hulladékkal terheljük a földet. Ha külön válogatjuk az üveget, a papírt, a fémet és a műanyagot, külön tesszük a kidobandó elektromos berendezéseket, akkor ezzel elősegítjük, hogy ezeket a dolgokat újra hasznosítsák. Tudtad, hogy az összegyűjtött műanyag üvegekből készülnek a polárpulcsik? Tudtad, hogy eldobott konzervekből biciklivázat is lehet csinálni? Tudtad, hogy a papírhulladékból tojástartó vagy fűtőanyag is készülhet?
Rajzolj Ferenc mellé kis képeket, amelyeken szétválogatott szemét van! Mi ezzel tudjuk szeretni a Földet!

- Jók vagyunk az állatokhoz!
Talán már láttál a fészkéből kiesett madárfiókát. Visszatetted? Vagy didergő, éhes állatot? Adtál neki ételt? Ugye sose bántanál egyet sem Isten barátságos állatai közül? Télen készítesz-e madáretetőt? Nyáron esetleg tettél már ki vizet vadonélő állatoknak? Ugye, mennyi lehetőség van? Rajzolj Ferenc mellé egy bajbajutott állatot, amin éppen segítesz! Így szépen követed Ferenc példáját!

5. Ha még marad időd ebédig, akkor azt töltsd játékkal! Ne felejtsd el rendben elrakni a ceruzáidat, hegyezd is ki őket!

Ebéd után köszönd meg az ételt és segíts az elpakolásban!

1. Alapvetés

Elsősorban tudatosítsd magadban a

FELELŐSSÉGET.

A felelősséget magadért, mert most minden azon múlik, hogy

TE MIT és HOGYAN teszel.

Ez itt egy vezérfonal, aminek a mentén

EL LEHET ÉRNI A CÉLBA

és persze el is lehet engedni.

Én drukkolok, hogy célba érj!

Kérlek, válaszd ki a megfelelő oszlopot és

csináld végig a feladatot!

 

Legyen lelki egészségedre!

<--     -->

 

Felső tagozat

--> Az anyag letölthető pdf változata

Bevezetőnek hallgasd meg ezt: https://soundcloud.com/tornay-gabor/varj-es-ne-felj-b-i-2

1.      Most pedig, elsőként nézd meg a Klára és Ferenc – a szeretet köteléke I. c. filmet, melyet a Gloria Tv honlapján találsz, pontosan itt: https://gloria.tv/post/7kVuFgbQYzw4CNgSPdu7Leo2g

Most tarts 15 perc szünetet, nyisd ki az ablakod vagy ha tudsz, menj ki a kertbe egy keveset. Egyél egy kicsit, igyál egy kis vizet és úgy folytasd! 😊

2.      Kérlek, gondold át a következő kérdéseket alaposan – szánj erre legalább 30 percet, minden kérdést gondolj át, írd le egy papírra a válaszodat.

·        Emlékezz vissza arra a jelenetre, amikor Ferenc megvédi a leprást. Nem akarja, hogy Frigyes megölje. Mi történt itt? Miért nem akarta?

·        Van olyan emléked, amikor valamiről egyszeriben megváltozott a véleményed? Hirtelen „megvilágosodtál” és másként láttál dolgokat?

·        Miért vittek a raboknak ajándékot a Kláráék? Hiszen ellenségeik voltak.

·        Mi változtatta meg Ferenc életét? Mi volt az a pont, amitől egészen másként látta a világot? Segítek: amikor Klára a halálra ítélt szemébe nézett a börtönben. És ebben a pillanatban Ferencben is megváltozott valami. A szeretet pillanata volt. És onnan már semmi nem mehetett tovább úgy, mint addig. Sem Kláránál, sem Ferencnél.

·        Miért fordul Ferenc a leprások felé? Hogyhogy nem undorodik tőlük?

·        Ferenc eladja a kelméket. Mit gondolsz erről?

·        Végül a püspök szavára visszaadja pénzt, mert az engedelmesség mindennél többet ér.

·        Visszaadja a ruháit is, mert egészen Istené akar lenni.

·        Ferenc felszabadul. Mitől szabad? És mitől örül?

·        Miért szereti Klára Ferencet? A gazdagságért? Nem. A szépségért? Nem. De akkor miért? Mi az, ami vonzó benne számára?

·        Mit gondolsz arról, hogy Ferenc barátai elkezdték követni Ferencet? Miért? Mi az, ami a követésre sarkallta őket. A püspöktől megtudhatod! 1 óra 25 percnél.

 

3.      Kérlek, írd le röviden, hogy a film melyik jelenete tetszett neked legjobban! Ne csak a jelenetet írd le, hanem azt is, hogy miért tetszett? – 15 percet szánj erre a feladatra.

Most is tarts 15 perc szünetet, levegőzzél, egyél, igyál, majd folytathatod!

4.      15 perces feladat következik (nem baj, ha kicsit többet szánsz rá).

Gondolkodj el az alábbi kérdéseken és válaszolj magadnak:

Te tudnál tenni valami nagyot Jézusért? Mi lenne az?

Kérlek, szedd össze magadnak, hogy mik a kötelességeid

-        a szüleiddel szemben

-        a testvéreiddel szemben

-        a tanulással (iskolával) szemben

-        a többi emberrel szemben

-        a hazáddal szemben

-        Istennel szemben?

 

5.      A következő feladat megoldására tetszőleges időt kapsz.

Ha 5-6. osztályos vagy:

Keresd fel a http://zoozoo.hu/allatok-vilagnapja-szent-ferenc-legendai/ honlapot és olvasd el az állatok világnapjáról szóló írást. Válaszd ki az egyik történetet és készíts róla egy akár vicces rajzot.

Ha rendesen le tudod fényképezni vagy be tudod scannelni a rajzot, akkor felteheted a Facebookra is, de szólj, hogy nézzem meg!

Ha 7-8. osztályos vagy:

Keresd meg a magyarországi ferences rend honlapját (ferencesek.hu) és készíts egy kis összefoglalót arról, hogy ma mit csinálnak a ferences szerzetesek. Ez lehet diavetítés vagy egy egyszerű szöveges dokumentum néhány képpel. Megköszönöm, ha elküldöd nekem a dmgere@gmail.com címre, mert érdekel. 😊 Ez nem kötelező, de jól esik, ha látom, mit csináltál!

A mai napra végeztünk!

 

A holnapi feladatot is itt találod majd! Tartalmas délutánt, reggel találkozunk! :)